Wist je dat: Peer

Het is weer tijd voor wat weetjes, en deze keer over de peer ( Ha, dat rijmt ). één keer in de zoveel tijd zoek ik informatie op van een fruitsoort. Nu is de peer aan de beurt.

Ik vindt dit stuk fruit erg lekker en zeker in de zomer eet ik het graag. Ook is peer lekker met vanille ijs, hmmm! We weten wat voor smaak een peer is, maar wist je de volgende weetjes ook al?

 

 

pears-4790_1280Kantelende vrucht
De peer is eigenlijk een bevruchte bloem en groeit eerst met de dikke kant naar boven.
Op ten duur ‘kantelt’ hij door het toenemende gewicht, totdat de overblijfselen van het bloemetje aan de onderkant zijn beland.

 

basket-214676_1280Oude peer
De peer werd meer dan 3000 jaar geleden al veredeld, dat is pas een oude peer, HA!
Dit gebeurde in Tiensjan, Centraal-Azië.

 

pear-409396_1280Ziekmakend
Ja, je schrikt al van het woord. Je moet zeker oppassen als je een peer eet. Het is namelijk zo dat een peer een flinterdunne schil heeft en dat pesticiden erdoor heen kan gaan, waardoor het vruchtvlees verontreinigd wordt met de ziekteverwekkende pesticiden.
Eet daarom liever een biologische peer om niet ziek te worden.
Het is trouwens ook veel lekkerder!

 

 

bartlett-pear-482633_1280

Vezelrijk!
De peer hoort in het rijtje thuis van het fruit met de meeste vezels. Samen met de appel, pruim, vijgen en dadels. Het bevat maar twee soorten vitamines, C en K.

food-2280_1280

Calorieën 
Hoeveel calorieën denk je dat er in een ongeschilde peer zit? Hint, het levert je 10 % van de dagelijkse behoefte aan voedingsvezels op. Ook geeft het je een verzadigd gevoeld waardoor je minder trekt krijgt. Nog steeds niet? Ik zal het je verklappen, 80-90 calorieën! Had je meer verwacht of minder?

 

 

Wat wil je zeggen?

%d bloggers liken dit: