Wist je dat: Wet op de Kansspelen

Like en win en misschien ontvang jij wel deze geweldige beautypakket! Je kent het wel, van die winacties op Facebook en Twitter. Zeschieten als paddestoelen uit de digitale grond en verspreiden zich in no time. Toch vraag ik mij af of hier ook regels aan verbonden zijn. Dat moet toch haast wel. Ik struinde het internet af en vond Wet op de Kansspelen.

Dit is een officiële wet in Nederland en bestaat uit een hele waslijst aan regels. Ik vind dit belangrijk omdat ik niet zomaar ineens een boete wil hebben. Daarom zoek ik deze dingen graag uit. Voor jullie wat regeltjes die je goed moet onthouden als je iets gaat organiseren met een prijs!

 

DeathtoStock_Creative Community3

Like & Share
De Wet van de Kansspelen en deze Like & Share acties op Facebook hebben een eeuwige strijd. Veel mensen houden zich niet aan de regels, of weten niet eens dat er regels zijn. Hoe wordt de winnaar bepaald? Dit mag eigenlijk niet door diegene zelf en moet door een onpartijdige wijze worden gekozen. Een computer die een lootje trekt mag eigenlijk ook niet!

Ik schrok best wel nadat ik dit las, maar geen paniek je kunt namelijk op een rechtvaardige manier toch iemand eruit loten namelijk met een Facebook app. Die kun je gemakkelijk vinden op Facebook zelf en zo ben je niet illegaal bezig.

Minderjarige
Ook op Facebook geldt de regel: Onder de 16, eerst toestemming van de ouders voordat je diegene deelneemt. Ook dit wist ik zelf ook niet.

 

DeathtoStock_Creative Community6Promoten
Wil je een product promoten met behulp van een winactie, dan mag dit zonder vergunning. Het is dus niet verboden ( haal maar weer diep adem hoor ).

Belasting

Stel je wint een prijs van maar liefst 450,- euro, lekker meegenomen natuurlijk maar moet je dan ook belasting betalen over dit bedrag. Jammer genoeg wel. Boven de 449,- moet je kansspelbelasting betalen. Hoeveel procent? Nou een dikke 25% van de waarde van je gewonnen prijs. Meestal halen ze trouwens al gelijk deze 25% van je gewonnen bedrag af.

Trouwens om terug te vallen op de Facebook winacties, ook hier geldt de belasting regel. Dus die reis naar Paris, daar moet eigenlijk ook belasting op worden betaald!

Bingo!
Stel je wilt een leuke bingo-avond organiseren, dat kun je altijd doen natuurlijk. Toch zijn er bepaalde regels als je bij een vereniging een avondje bingo wilt organiseren. Hieronder vind je een infographic met alle regeltjes.

Regels bij het organiseren van Bingo

Bron: https://www.r2h.nl/astrid/like-en-win-acties-in-strijd-met-de-wet-op-kansspelen
Bron: http://bingospelen.tips/bingo-organiseren/

Wat wil je zeggen?

%d bloggers liken dit: